Wanneer:
november 28, 2015 @ 1:00 pm – 5:00 pm
2015-11-28T13:00:00+01:00
2015-11-28T17:00:00+01:00
Waar:
Jeruzalemkerk, Tuindorpzaal
Troosterlaan 65
3571 NN Utrecht
Nederland
Kosten:
Gratis (collecte)
Contact:
Jan Willem & Cora Bakker

Vele gelovigen worstelen in meerdere of mindere mate met afwijzing in hun leven. Sommigen dragen de gevolgen van afwijzing reeds vanaf hun geboorte, of zelfs vanaf de moederschoot, met zich mee. Anderen ervaren de gevolgen van diepe wortels van afwijzing in het voorgeslacht. Soms ervaren wij de pijn en wrok van afwijzing nadrukkelijk. Maar in vele gevallen sluimeren deze wrok en pijn ondergronds in onze ziel verder. De gevolgen en pijn van afwijzing zijn ook sterk wanneer wij, terecht of niet, het gevoel hebben dat onze naaste omgeving, zoals onze vader of moeder, ons afwijst. Deze afwijzing kan zich uiten in verstoting of agressie, maar ook in het uitblijven van de affectie en waardering die wij allemaal nodig hebben.

Ook op latere leeftijd kunnen wij allerlei wonden en frustraties van afwijzing ervaren. Problemen in huwelijken zijn een bekende opening voor afwijzing. Ontslag of voortdurend gebrek aan waardering en miskenning in ons werk zijn andere voorbeelden. De pijn en gevolgen zijn met name sterk als wij worden afgewezen door mensen die dicht bij ons stonden. Wij hebben dan een soort ‘Judas ervaring’, waarbij het voelt alsof onze naaste vrienden ons een dolkstoot in de rug hebben gegeven. Om die reden zijn afwijzing en miskenning die wij van medegelovigen ervaren doorgaans eveneens extra pijnlijk.

Afwijzing is uiteraard pijnlijk en vervelend, en in vele gevallen zelfs vernietigend. Het is echter niet slechts een emotioneel, maar ook een geestelijk probleem. Afwijzing ondermijnt onze identiteit als kinderen en erfgenamen van God. Het remt het doorwerken van Gods liefde in ons eigen leven, en maakt ons onzeker, of veroorzaakt juist een ongezonde geldingsdrang of perfectionisme. Bovendien wil de Heer ons gebruiken om Zijn aanvaardende liefde en bevestiging aan anderen door te geven. Dit kunnen wij pas effectief doen als Zijn aanvaardende liefde en bevestiging eerst in ons eigen hart is doorgedrongen.
De afgelopen jaren hebben wij reeds enkele bijeenkomsten aan afwijzing besteed. Maar wij vinden het belangrijk om dit onderwerp nu nogmaals op de agenda te zetten. In onze pastorale praktijk merken wij dat vele gelovigen nog aan de afwijzing en haar gevolgen lijden. Tevens worstelen andere gelovigen, die op dit punt reeds enig bevrijding en herstel meegemaakt, toch nog met taaie restanten van diepe wortels van afwijzing.

In de bijeenkomst zullen wij na een tijd van aanbidding eerst diverse vormen en wortels van afwijzing bespreken. Ook zullen wij handvatten geven hoe hiermee te breken. Vervolgens zullen wij ruime tijd nemen voor gebed voor genezing, bevrijding en herstel van afwijzing. Eerst zullen wij hier gezamenlijk voor bidden. Tot slot is er gelegenheid om individueel gebed te ontvangen. Hiervoor zijn diverse gebedsteams beschikbaar.